Three Cute Cherries

Tuesday, May 17, 2011

Are You Care Enough

CUTIE MUTIE ~FaatiNNasreeN~ at 5/17/2011 02:28:00 AM
first time jumpa contest tentang photography. it's a bit interesting because actually i'm not that expert in photography tetapi saya sgt suka melihat hasil2 photography yg mempunyai seni. actually tuan blog yg mempunyai life yg happening ni which is MISS CHYBEELILA yg invite saya untuk join contest ni di shoutbox..tq dear!!


ok the picture i'd picked is....jeng...jeng...jeng...



yup!!why??

bukan sebab saya suka makan ok..tp..do you know the hardest thing to be picture taken is FOOD!!

why??

because gambar makanan memainkan peranan yg penting bg seorang chef (dr segi angle, lighting dan warna) utk disampaikan kepada client dn tukang melihat gambar bukan setakat mengiurkan tp bau dan rasa pun perlu sampai.

utk cik CHYBEELILA...

gambar ni menarik sebab saya sangat terliur dan boleh bau aroma makanan ini dalam khayalan. dengan cara anda fokus di bahagian hujung hadapan makanan tersebut dan mem'BLUR'kan bahagian di belakang, nampak seperti makanan tersebut telah digoreng sehingga ada kesan coklat gelap sedikit tanpa kesan hangus yg di mana apabila kita mengunyahnya ada kerangupan yang riang di situ. 

tapi kalau anda gunakan props lebih colorful maybe lebih membangkitkan keteraliuran saye sbb pinggan yg anda guna tu tona kaler quite similar to that food. tp kalau ditambah dgn kaler sos yg kemerahan ker, daun salad kehijauan ker, atau krim keputihan mungkin boleh membuat makanan ini lagi nampak menarik dan anda kelihatan seperti chef yg pro!

akhir sekali terima kaseh krn share hasil2 seni anda dgn saye dan memberi peluang kpd saya utk share gmbar yg mengiurkan ini dgn rakan-rakan blogger saya!!

kpd rakan2 blog meh join contest yg brilliant ni!!

7 .::cuTe responds from cute friend::.:

cik najihah said...

hai sis fatin..
nice blog..kalau nak beli pashmina,inner murah2 silelah ke sini

http://shawlnajihah.blogspot.com/

Chybee said...

mmg betul pon faatin! nk amik gmbr makanan la paling ssh sekali. if just snap je mmg nmpk lame and ntah pape. hoho...terliur ke? haha...sendiri yg tgk blk ni pon rse mcm nk mkn murtabak esok. hahaha... syg prop mmg kureng sikit. bukan apa, bila dh ada food, tgh lapa, mmg xmenyempat2 nk amik gmbr terus rse nk mkn. tu ssh bila sendiri masak sendiri nk amik gmbr tu. hahaha

~FaatiNNasreeN~ said...

yey!!thanx cik chybee for the comment..tp agakla membuatkan saya nk mkn murtabak..hihi

アヌム ちゃん~~ said...

gudlak fatin.same2 join jugak contest ni..heee

アヌム ちゃん (FMTY) said...

aa..husbnd study cni..so far dkt tmpt tinggal skarang ni ok je..cuma area kne tsunami tu teruk la..slm kenal ye..

Chybee said...

congratulation! :)

email me for further details okayh: yanie@chybeelila.com

~FaatiNNasreeN~ said...

wee!!tq cik chybee!!!dah emel dh aper yg patot!

 

.::faatincmeLz::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review