Three Cute Cherries

Thursday, April 26, 2012

MANSUH PTPTN, FREE EDUCATION

CUTIE MUTIE ~FaatiNNasreeN~ at 4/26/2012 05:08:00 AM


wah..hangat tak tajuk tu..hangat kan..sekarang seantero Malaysia tengah hangat dgn usul yg dibentangkan dengan slogan MANSUH PTPTN FREE EDUCATION...n most of newspaper menggunakan tajuk tu dengan menuding jari kpd yg mencadangkan usul tersebut..aqu bukan ape..tapi u all ni take something TOO DIRECT without kaji dulu isi di sebalik slogan tu...siapa mahu buat kesilapan kali kedua?are they stupid to repeat the same mistake yg those people of PTPTN wujudkn??weLL, tp Malaysians mmg mudah tersentap dengan TAJUK SENSASI tanpa baca isinya..macam gossipla kan..huhu..termasukla saya sbb saya Malaysians..huhu..ada org tu kutuk2 Malaysians camni camtu tp xsedar diri tu Malaysians jugak..hehe..

ok...like this quote : I don't give a damn for a man that can only spell a word one way.




inilah yang ingin ku kupas2 dalam entri ni setelah sekian lame blog ini menyepi...cuba kita fikir kenapa students yg dapat PTPTN tu pegi habiskan duit beli hp, beli benda xpekdah?? (owh i'm not one of them sbb duit PTPTN saya mampu byr yuran n beli barang architecture jer...hu)

MAYBE:

  • sebab si peminjam tu KAYA sebenarnya tp masih dioffer PTPTN blh dipinjam..pastu dia beli hp..jd trend kt budak2 lain pon beli hp...btol dop?budak2 skrg kan pantang dipengaruh..darah muda yg membuak2 tu nk lawan pakai hp terkini..
  • dpt pinjaman BERTINDIH..sekarang xtahulah boleh ke tak lg sbb batch aqu xleh rasenye..tp ingat lg dulu2 senior aqu PTPTN dapat, JPA dapat, biasiswa KERAJAAN negeri dapat, MARA dapat, xtermasuk lg pinjaman2 yg lain..seme gi tabur xkire kaya miskin seme dpt (lgla klu ada org dalam..kompem dpt btol tak?)..tibe2 total2 seme pinjaman ade dekat rm3k-rm5k sorang dapat...
  • TOWN PLANNING yg xfikirkan pengaruh terhadap rakyat. Pengaruh nafsu hiburan xberpekdah...huhu..tu mmg berleluasa sekarang..sampai dealer2 hp, tudung, barang2 elektronik, pasaraya seme bukak kedai target kat kwsn2 universiti...eh kat UITM siap kedai kain lg tau!!punyela beso sampai bertingkat2..kedai buku cetoet ajer..klu xpusing pusat komersial tu ingat xde kedai buku..kedai buku dok maner??PUSAT MEMBELI BELAH..terbalik tul..haha...xcam UITM SERI ISKANDAR aqu dulu dok cerok hutan..mmg habis duit beli alat tulis jer sbb ade kedai alat tulis jer kt ctu..
byk lagi kot faktor2 tp xboleh fikir sekarang..so kesimpulannya yg mengusulkan MANSUH PTPTN n FREE EDUCATION tu mestila nak berbuat sesuatu supaya tragedi itu xterjadi..maybe PTPTN tu dimansuhkan tp letak nama lain or better satukan seme2 biasiswa yg under kerajaan so sng nk control sape yg layak n sape yg xlayak dpt..btol tak?ala..kebykn yg btul2 xmampu tu bese belajar betul2 kije trus byr...yg xbyr tu yg mampu byk duit..xnk bayar lari kije kt oversea..huhu..btol tak??

okla klu anda nk fikir saya ni sokong pembangkang MEMANGPUN!!saya dh 26tahun kowt boleh ngundi..xkirala student xstudent stat 21tahun dah boleh ngundi okey!!klu tak watpe letak 21thn dh boleh ngundi..letakla 30 ker 40 thn ker..haha..tp nak mengubah sesuatu tu mmg bukan senang(mesti org ckp eleh..alasan)...at least bil air aqu xpnh byr lgsg2 tiap2 bulan..dpt jugak cover 20% bil api yg cekik darah ni!!negri lain ader??2-2 kene bayar okay..keke...just kidding...PEACE..I LUV MALAYSIA..

sekian time kaceh...

2 .::cuTe responds from cute friend::.:

kaishin said...

wah suka entri ni..:)

~FaatiNNasreeN~ said...

@kaishin TQ!!

 

.::faatincmeLz::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review